Jeste li znali da bijelo zlato sadrži nikal, dok i žuto i ružičasto zlato sadrže legure, mješavina zahtijeva srebro i bakar. Međutim, bijelo zlato gotovo uvijek sadrži nikal. Upravo zato treba nakit dobro poznavati ako ste alergičar.

Alergije na nakit i kako ih izbjeći

Ako ste alergični na nikal, trebali biste kupiti zamjensko bijelo zlato koje je napravljeno od legure paladija umjesto nikla. Osim toga, slijedite ove savjete kako biste izbjegli alergijsku reakciju na zlatni nakit, ukoliko ga svakako želite nositi:

 

1. Nabavite nakit presvučen rodijom

Ako već posjedujete komade od bijelog zlata koji uzrokuje osip ili alergijsku reakciju, vrijeme je da ga zamijenite. Presvlaka od rodija dodaje sloj zaštite vašem nakitu, a također štiti vašu kožu od nikla koji bi mogao biti izvor vaše alergijske reakcije. Međutim, s vremenom će se rodijska oplata istrošiti i trebat će je zamijeniti. Na kraju, osigurajte da korišteni rodij također ne sadrži nikal.

 

2. Nanesite prozirni lak za nokte na bižuteriju

Ova se metoda ne preporučuje za fini nakit, ali ako ste u nevolji i treba vam brzo rješenje, moglo bi poslužiti. Možete nanijeti sloj prozirnog laka za nokte na dio nakita koji dolazi u dodir s vašom kožom. Iako će ovaj premaz minimalizirati trenutne reakcije, nije prikladna dugotrajna popravka jer će se lak neizbježno istrošiti s vremenom i svakodnevnim nošenjem.

 

3. Kupite hipoalergenski nakit ako želite sigurnost

Zaključak, ako ste alergični na nikal, najbolje je kupiti onaj koji je hipoalergenski. Kupujte zlatni koji ne sadrži nikal i hipoalergen je kako biste izbjegli rizik od alergijskih reakcija i kupujte zlatni koji sadrži veći postotak čistog zlata od metalnih legura. Ne samo da vaš zlatni nakit više neće uznemiriti kožu, već je izrađen s većim postotkom čistog zlata što povećava vrijednost vašeg nakita. Većina ljudi s alergijama na nikal može sigurno nositi nakit od 18k zlata, no nije zajamčeno da nećete dobiti osip. Zbog toga je također važno razmotriti koju boju zlatnog nakita nosite.